4 redenen om Javascript te leren in 2022

In 2021 werd JavaScript door 97,6% van alle websites gebruikt. Ben je nog steeds niet op de hype train gesprongen? Dan is nu je kans. En ben je nog steeds niet overtuigd, dan zullen we daar nu verandering in brengen.

pandapanda-arno-javascript


1. Je hebt altijd developers nodig

Vandaag zijn er veel ready-made code en zelfs no-code oplossingen. We get it.

Maar heb je je al eens afgevraagd wie de no-code en ready-made codes ontwikkelt? En wie ze beheert? En wat je moet doen als je iets specifieks wilt dat niet in de ready-made code staat? Of als er iets niet werkt en je de oplossing niet vindt?

Daarnaast moet gezegd worden dat no-code nog in zijn kinderschoenen staat. En natuurlijk zijn er nog heel wat systemen, websites en applicaties die zonder no-code/ready-made code onderhouden runnen. Dit aantal stijgt nog wekelijks.

Dus: moeten we nog meer zeggen? JavaScript leren is meer dan ooit relevant.

2. Voordeel op de arbeidsmarkt

Kort samengevat: Veel vraag, weinig aanbod. Drie headhunters op LinkedIn per dag.

Eind 2020 rapporteerde De Tijd een chronisch personeelstekort in de IT-sector. In mei stonden bij VDAB 1.668 vacatures open voor IT-profielen.

Ook de strategie om te outsourcen naar andere landen zoals India wordt nu teruggefloten. Het is simpelweg niet gemakkelijk, noch voor de bedrijven, noch voor hun klanten, om samen te werken op die grote afstand.

Bedrijven zijn dus hopeloos op zoek naar goede developers, maar er zijn er simpelweg te weinig.

Met een IT-profiel vind je dus snel werk en heb je vaak nog de keuze tussen meerdere bedrijven.

Power to the developers!

Bonusvoordeel:

Onze collega Arno is deeltijds lector aan de Karel de Grote Hogeschool. Ook zij zochten een goede developer met praktische kennis om de nieuwe generatie developers groot te brengen.

Het is een fantastische ervaring. Ik leer zelf bij door de vragen die de studenten stellen. Ik praat elke week over mijn passie met een groep studenten die mijn passie deelt. I love it.”

Ben je het bureauwerk als developer (even) beu? Zelfs dan vind je snel een nieuwe uitdaging met al jouw kennis.

Once again: power to the developers!

3. Het is makkelijker dan je denkt

Als je nog geen ervaring hebt met programmeren, kun je op twee weken een eenvoudige website leren bouwen met JavaScript.

Je kan dus snel resultaat zien. Om alles volledig te begrijpen en onder de knie te krijgen is daarna nog veel oefening nodig, maar het kan zeker!

JavaScript heeft veel nuances en ontelbaar veel mogelijkheden. Door er veel mee te werken en jezelf te verdiepen, leer je ze allemaal kennen. Een gezonde portie geduld is hierbij aan te raden.

Toch zal je al snel met de eerste stappen weg zijn en zet je jouw eerste website of web-app op poten voordat je het weet.

Daarna? Study. Kick ass. Sleep. Repeat.

4. Het is een flexibele taal

JavaScript developers zijn meest flexibele developers op de markt.

Waarom? Laat het ons zo zeggen: 99% van wat je als gebruiker te zien krijgt (en zelfs wat je niet ziet in de backend) is vandaag in JavaScript geschreven en gebouwd in een van de drie grootste frameworks op dit moment: Vue, React of Angular.

Of het nu gaat over de front- of backend van een website of het ontwikkelen van een mobiele app: een JavaScript developer kan het allemaal.

The future is yours!


Bedankt aan Arno Soontjens, Full Stack Developer bij PandaPanda voor zijn bijdrage aan deze blog!

Lees ook: JavaScript: de scripttaal die je gewoon moet leren.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief & ontvang alle nieuwste updates.

E-mailadres