6 alternatieven voor Figma

De designcommunity is in rep en roer: softwaregigant Adobe telde een monsterbedrag van 20 miljard dollar neer voor de overname van Figma. Dit opent de deur voor kleinere, of in elk geval minder bekende, spelers om de plaats van Figma in te nemen. Hieronder vind je 6 alternatieven - getest door onze designers.

1. Framer

Toen Framer enkele jaren geleden op de markt verscheen, positioneerde het zich als een geavanceerde prototyping tool die zowel door designers als door developers (via code) gebruikt kan worden. Sinds kort pivoteerde het naar een Webflow-achtige tool.

Wat is Framer?

Framer is een interactieve designtool voor websites en prototyping. Bouw je ontwerp from scratch of kies uit één van de vele templates die de tool je aanbiedt.

Waarom kiezen voor Framer?

Van design naar een live website, zonder een lijn code. Wow! Naast websites publiceren, kan je ook nog steeds ontwerpen en prototypes bouwen in hun tool. Ook mobile app-designers kunnen dus kiezen voor Framer.

Je vindt ook heel wat extra functies in de tool die je designs naar een hoger niveau kunnen tillen. Zo kan je in Framer zelf animeren en coderen.

De prototypes zijn interactief. Je ziet nauwelijks een verschil met een ‘echt ontwerp’. Zo maak je niet alleen indruk op je klanten, maar je krijgt ook zelf een helder beeld van hoe je ontwerp eruit zal zien.

Daarnaast biedt Framer extra functies zoals hosting, SEO-ondersteuning, CMS-mogelijkheden, plugins, hoogwaardige tutorials en meer.

Waarom niet kiezen voor Framer?

Sommigen spreken van een iets hogere leercurve bij deze tool. Dat is natuurlijk een subjectieve ervaring, maar wel één die door verschillende gebruikers gedeeld wordt. In de gratis basisversie kan je het zelf uittesten.

Waar verkrijgbaar?

Kies je voor de gratis versie van Framer, dan krijg je 100 CMS-items en 1.000 bezoekers plus enkele basisitems. Voor de basisversie hoest je €15 per maand op. Hiervoor krijg je o.a. een eigen domein, 1.000 CMS-items en 10.000 bezoekers plus wat extra's. Voor de professionele versie leg je €25 per maand neer en krijg je toegang tot analytics, site staging, 10.000 CMS-items en 100.000 bezoekers.

Bekijk de verschillende abonnementen of ga gratis van start op www.framer.com

2. Penpot

Penpot krijgt sinds de overname van Figma door Adobe veel aandacht op sociale media en fora voor designers en developers. Veelbelovend dus, maar er is nog werk aan de winkel om de tool tot een gelijk of beter niveau te tillen dan Figma.

Wat is Penpot?

Penpot is een web-based open-source design tool met focus op prototyping en cross-team collaboration. De tool werkt met open web standards (SVG) en noemt zichzelf een tool ‘voor iedereen en mogelijk gemaakt door de community’.

We zijn geneigd dit te geloven, aangezien gebruikers die vanaf dag één de tool gebruiken positief zijn over het groeitraject ervan en de bereidheid van de makers om naar feedback te luisteren.

Waarom kiezen voor Penpot?

Het is gemaakt voor designers die developers en andere belanghebbenden bij het designproces willen betrekken. De cross-team collaboration zit dan ook heel goed in elkaar.

De Penpot-bestanden gebruiken SVG zoals geen enkel andere tool dat doet en zijn compatibel met de meeste vectortools. Ook zijn ze extreem tech friendly en uiterst gemakkelijk te gebruiken op het web.

Omdat Penpot web-based is, is het niet afhankelijk van besturingssystemen of installaties. Het enige wat je nodig hebt, is een browser.

Waarom niet kiezen voor Penpot?

Safari-gebruikers, wees gewaarschuwd. In deze browser is de performantie niet helemaal top en is de tool relatief onbruikbaar. Gelukkig zit dit wel goed in Google Chrome!

Er is daarnaast wel nog wat werk aan de winkel om deze tool tot een gelijk of beter niveau te krijgen dan Figma. Vooral autolayout en de intuïtieve prototyping met smart animate zoals we dit gewoon zijn, voelt aan als een gemis.

Waar verkrijgbaar?

Penpot is gratis te gebruiken. Ga van start op www.penpot.app

3. Sketch

Deze tool was voor 2019 de leider in de markt, maar werd in 2019 ingehaald door Figma. Maken zij nu een comeback? Keren we terug naar onze oude liefde?

Wat is Sketch?

Sketch is één van de beste vector graphic editors voor Mac. Dankzij een eenvoudige, schone gebruikersinterface heb je als nieuwkomer deze tool snel onder de knie.

Waarom kiezen voor Sketch?

Sketch biedt alle essentiële vectorontwerptools zoals een pen, penselen, rasters en miljarden RGB-kleuren voor grote kleurnauwkeurigheid. Wil je apps integreren? Dat kan! Sketch ondersteunt integraties met Pixabay, Icons8 en meer.

De tool wordt dagelijks gebruikt door miljoenen UI- en UX-designers wereldwijd. Enkele grote spelers zoals Facebook, Google en Xbox zweren ook bij deze editor.

Nog een pluspunt: met Sketch for Teams til je je samenwerking naar een hoger niveau. Je kan ontwerpen en prototypes delen, feedback geven en samenwerken met je team in één workspace.

Waarom niet kiezen voor Sketch?

In het verleden gingen we allemaal over van Sketch naar Figma voor de “multiplayer” collaboratie, de snelle updates en de geavanceerde prototypingmogelijkheden. Helaas heeft Sketch deze mankementen nog steeds niet aangepakt. Realtime samenwerking kan nu wel, maar zaken zoals autolayout, flexibiliteit en mogelijkheden qua prototypes bouwen zitten nog steeds niet ingebakken. De tool is ook exclusief voor Mac-gebruikers.

Waar verkrijgbaar?

De standaardformule kost €9 per gebruiker per maand. Voor een business-abonnement betaal je €20 per gebruiker per maand. In ruil voor deze meerprijs krijg je o.a. onbeperkte cloud storage, priority en technical support, Single Sign-On (SSO) en meer.

Probeer een proefversie of bekijk de abonnementsformules op www.sketch.com

4. Quant-UX

Quant-UX is nog niet zo bekend als de eerder genoemde tools, maar is ook zeker het vermelden waard.

Wat is Quant-UX?

Quant-Ux is een research-, usability- en prototyping-tool. Nog relatief beperkt, maar wel data-driven dankzij de user testing capabilities.

Waarom kiezen voor Quant-UX?

Deze tool komt met een geïntegreerde prototype-editor die CSS3, animaties, formuliervalidatie en logische flows ondersteunt.

Alle prototypes zijn volledig functioneel - wat meer en meer de standaard is vandaag. Dit oogt professioneel en je krijgt meteen te zien hoe je werk er in het echt uit zal zien.

De user testing capabilities zijn top notch: wanneer je een ontwerp doorstuurt naar je tester(s), wordt de gebruikersinteractie in realtime opgenomen en geanalyseerd. Quant-UX haalt zelf alle relevante informatie en KPI’s eruit en visualiseert ze in de vorm van mooie grafieken en heatmaps.

Waarom niet kiezen voor Quant-UX?

Een poll op Saashub.com peilde bij designers naar hun tevredenheid over Framer en Quant-UX. Er werd gevraagd beide apps te beoordelen op ‘Prototyping’, ‘Design Collaboration’, ‘Design Tools’ en ‘Mockups, Wireframing & Prototyping’. Bij geen van deze vier categorieën kwam Quant-UX als winnaar uit de bus.

Waar verkrijgbaar?

Quant-UX is open-source en gratis te gebruiken. Give it a try op www.quant-ux.com

5. Lunacy

Sneller dan Figma, slimmer dan Sketch. Apps voor Mac, Windows & Linux. Gratis voor single users. Wat wil je nog meer?

Wat is Lunacy?

Lunacy is een design en prototyping tool gemaakt door het team van Icons8. Qua features komt het sterk overeen met Figma, maar ze bieden ook extra’s zoals ingebouwde AI voor image editing.

Waarom kiezen voor Lunacy?

Lunacy is gemaakt voor ontwerpers die zich willen concentreren op de workflow en afleiding willen minimaliseren. Zo hoef je niet op internet naar afbeeldingen te zoeken en heb je geen andere app nodig om achtergronden te verwijderen of placeholder teksten te maken.

Je navigeert eenvoudig door de gebruiksvriendelijke interface en hebt ook als nieuwkomer de tool snel onder de knie.

Complexe vormen tekenen is een fluitje van een cent en met een uitgebreide bibliotheek van iconen, afbeeldingen en meer optimaliseer je in een mum van tijd je workflow.

Verder biedt Lunacy je de mogelijkheid om objecten individueel of in groep te exporteren naar verschillende bestandstypes.

Kortom, deze tool heeft veruit alles wat je nodig hebt.

Waarom niet kiezen voor Lunacy?

Hoewel deze app gemaakt is voor designers die zich willen concentreren op hun workflow, zijn er toch enkele zaken die je workflow net onderbreken: zo log je redelijk snel automatisch uit, dus het telkens opnieuw aanmelden kan vervelend worden. Ook zijn er soms compatibiliteitsproblemen wanneer je files uit Sketch importeert. Dat komt je worfklow natuurlijk niet ten goede.

De gebruikersinterface kan - zeker voor nieuwkomers - ook even wennen zijn omdat deze niet zo intuïtief aanvoelt in vergelijking met andere tools op de markt.

Waar verkrijgbaar?

Download Lunacy nu gratis op www.icons8.com/lunacy

6. Pixso

Voor wie net van Figma komt en een tool wilt die er sterk op lijkt, is Pixso het overwegen waard.

Wat is Pixso?

Pixo is een (momenteel gratis te gebruiken) web-based design- en prototyping-tool met sterke focus op prototyping en collaboratie.

Waarom kiezen voor Pixso?

Dankzij de realtime collaboration - die we nog kennen van Figma - werk je samen met je team gemakkelijk aan eenzelfde ontwerp.

Pixso heeft alles wat je nodig hebt om een high-fidelity product af te leveren. De tool bevat components en variants, ondersteunt automatische lay-out en prototyping.

De ingebouwde AI helpt je tijdens het werk. Zo krijg je bijvoorbeeld op een gevisualiseerde en intelligente manier voorspellingen van gebruikersbehoeften te zien tijdens je designproces. Hoe cool is dat?

Waarom niet kiezen voor Pixso?

Slecht nieuws voor designers die liever met een app werken dan in hun browser: Pixso heeft geen desktopp app, waardoor je dus enkel online via je browser kunt ontwerpen.

Daarnaast heb je geen “Smart Animate”-optie bij het prototypen. Dit maakt de transities en het eindresultaat net iets minder magical dan Figma.

Waar verkrijgbaar?

Op dit moment is Pixso gratis te gebruiken. We vermoeden dat de basisversie ook gratis zal blijven. Het bedrijf lanceert binnenkort wel twee abonnementsformules, maar de prijs daarvan is nog niet bekend.

Ga eenvoudig van start op www.pixso.net

Hebben we een tool over het hoofd gezien?

Laat het ons weten via ons contactformulier of stuur ons een berichtje op social media. Volg ons op Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief & ontvang alle nieuwste updates.

E-mailadres