Headless CMS software: de all-in-one oplossing

Gebruik je digitale producten zoals websites en apps om te communiceren met je klanten en je team? Dan kan je met een Headless CMS alles vanuit hetzelfde systeem beheren. De laatste jaren zijn Headless CMS in opmars. Betekent dat ook het einde van niet-headless CMS zoals Wordpress? Onze developer Arno geeft zijn visie:

HEADLESS CMS: WANNEER EN WAAROM GEBRUIKEN?

Wat is een headless CMS software?

Bij een headless CMS software is de back-end met al je data losgekoppeld van de front-end. Hierdoor kan je data plaatsen en bewerken. Vervolgens stel je alles beschikbaar via een API.

Deze API is gemakkelijk aan te spreken door allerlei programmeertalen en systemen op het internet. Op deze manier kan je een website, web app, mobiele app en andere platformen op hetzelfde systeem bouwen.

Waarom een headless CMS software?

We leven in een omnichannel samenleving. Je klanten en medewerkers gebruiken je website en apps door elkaar heen.

Daarom is het belangrijk om op elk platform een dezelfde ervaring aan te bieden. Te veel verschillen zorgt voor ongemak en verwarring.

Bouw je alle platformen op hetzelfde systeem? Dan kan je een eenvoudige gebruikservaring (UX) aanbieden. Hiervoor heb je een headless CMS nodig, zoals Strapi.

Moet je een headless CMS software gebruiken?

In het algemeen zie ik een trend waarbij er meer naar een headless CMS wordt gegrepen. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen die keuze moet maken.

Ben je van plan om meerdere platformen te gebruiken, zoals een website en een mobiele app? Dan is een headless CMS zoals Strapi een goede keuze.

Heb je enkel een website nodig waar content wordt geplaatst? Dan kan je kijken naar een niet-headless CMS zoals Wordpress of Craft CMS.

Strapi

Strapi is in Node.js gebouwd. En omdat ik graag in deze taal werk, is Strapi voor mij de ideale keuze.

Jaarlijks neemt het aantal Node.js developers toe, dus de Strapi-markt blijft ook groeien. Bovendien is het gratis te gebruiken.

Daarnaast voorziet Strapi ook een gemakkelijke koppeling met React als front-end. React is op dit moment het grootste front-end systeem bij developers.

Als kers op de taart beschikt Strapi ook over een Graph QL plugin waardoor je op een snelle en efficiënte manier kunt werken.

Er zijn dus redenen genoeg om voor Strapi te kiezen. Toch ken ik enkele developers die een andere CMS software verkiezen, omdat Strapi nog geen Typescript ondersteunt. Maar zoals het bedrijf zelf aankondigde, zal daar ten vroegste in 2022 verandering in komen.

Meerdere platformen zonder headless CMS software

Het is mogelijk om een niet-headless CMS software zoals Wordpress of Craft CMS te gebruiken en toch meerdere platformen aan te bieden.

Het nadeel is dat er bij deze software een hechte koppeling zit tussen de front-end en de back-end. Je kan nog een API opzetten, maar het is ingewikkelder en minder flexibel dan bij headless software.

Cloud based CMS vs Web based CMS

Naast de keuze tussen headless of niet heb je ook de keuze tussen Cloud Based of Web Based software. Het grote verschil tussen de twee is dat je voor een web app altijd een browser (Chrome, Firefox, Opera,…) nodig hebt.

Bij Cloud Based CMS wordt een desktop app geschreven. Je kan deze app op je computer draaien. De data wordt opgehaald via het internet op een cloud service, maar je hebt geen webbrowser nodig om het te laten draaien. Bovendien kan je het lokaal cachen.

Je kan een Cloud Based app lokaal - zonder internet - gebruiken en nadien je wijzigingen syncen zodra je internet hebt.

Alle web apps zijn Cloud Based, maar niet alle Cloud Based apps zijn web apps.

Cloud based apps: een voorbeeld

Outlook: je hebt de desktop app op je computer staan, maar hebt geen internet. Toch besluit je om enkele e-mails te schrijven. Zodra je verbinding met het internet hebt gemaakt, worden deze mails – die geschreven zijn zonder verbinding – toch verstuurd. Maar, je kan ook je e-mail via een webbrowser bekijken en van daaruit mails versturen.

Het is dus een Cloud Based app die ook via de web app toegankelijk is.

Cloud based CMS of Web based CMS gebruiken?

De keuze hangt af van het type project en de situatie. Ben je in een omgeving waar je niet altijd internet kunt gebruiken? Dan is een Cloud Based app de beste keuze. Beschik je altijd over internet? Dan kan je voor een Web Based CMS kiezen.

Cloud apps zijn duurder, omdat ze moeilijker te onderhouden zijn: je schrijft een app die op de computer draait en niet in de webbrowser. Dat is moeilijker om te updaten en onderhouden.

Je moet ook toegang voorzien via het web, dus in sommige gevallen onderhoud je twee apps tegelijk. Daarnaast moet je ook rekening houden met offline scenario’s waarbij je de syncing moet kunnen garanderen.

Je keuze hangt dus af van het type project en de situatie: het één is niet beter dan het ander.

Welke CMS software gebruik je?

De markt van CMS-systemen is de laatste 10 jaar sterk gegroeid. Met andere woorden: je kan kiezen uit een ruim assortiment, maar sommigen onder ons krijgen daar keuzestress van.

Hoe kies je de juiste CMS? Door enkele vragen te stellen vanuit twee perspectieven:

Perspectief 1: de developer

 • Is het geschreven in een taal waarin ik kan werken?

 • Is het gemakkelijk aanpasbaar?

 • Is het eenvoudig om te schalen?

 • Hoe gemakkelijk kan je het installeren?

 • Zit er een goed (technisch onderbouwd) team achter?

 • Kan ik het gemakkelijk uitrollen met mijn andere apps?

 • Kan ik er gemakkelijk data uithalen?

 • Zijn er nog fouten die je er zelf uit moet halen?

Perspectief 2: de gebruiker

 • Is het gebruiksvriendelijk (UX)?

 • Kan ik makkelijk data toevoegen?

 • Moet ik niet te veel klikken vooraleer ik ergens geraak?

 • Is er genoeg funding? Of anders gezegd: gaat de software lang genoeg blijven bestaan zodat ik er lang mee kan blijven werken?

Wij kozen bij PandaPanda voor Strapi omdat het er goed uitziet, makkelijk te gebruiken is en je er snel dingen aan kunt toevoegen. Als developer ben ik ook wild van de taal (Node.js) en kunnen we eenvoudig aanpassingen maken.

De toekomst voor Strapi

Zelf kijk ik uit naar de lancering van Typeform voor Strapi, al heeft niemand op dit moment een idee wanneer dat concreet gaan zijn.

Tijdens het schrijven van deze blog ben ik ook op een ander systeem gebotst: Ghost Ik heb nog niet de tijd gehad om dit even uitgebreid als Strapi te testen, maar ik ben al een fan van wat er op dit moment mogelijk is.

In tegenstelling tot Strapi is Ghost wel een betalend systeem.

Conclusie

Stel aan de start van je volgende project de juiste vragen: hoeveel digitale producten wil je bouwen? Wat is je budget? Hoe goed past het systeem bij je developers? En bij je gebruikers? Hoe beter je voorbereiding, hoe beter je keuze.

Ik zie zelf de toekomst voor headless CMS rooskleurig in. Onze omnichannel samenleving heeft zulke systemen nodig. Maar ik geloof ook dat er voor bepaalde projecten nog plaats is voor niet-headless software.

Heb je toch nog twijfels over je keuze? Dan kunnen onze developers je vast verder helpen. Stuur ons een mailtje of neem contact op via één van onze sociale mediakanalen. Je vindt ons op Facebook, Linkedin, Instagram en Twitter!


Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief & ontvang alle nieuwste updates.

E-mailadres