Javascript: de scripttaal die je gewoon moet leren

Javascript is de populairste scripttaal op dit moment. In deze blog ontdek je er alles over - én we overtuigen je graag om er zelf mee van start te gaan.

Onderzoek van w3techs toont aan dat JavaScript op dit moment door 97,6% van alle websites wordt gebruikt. Tijd om dan zelf ook maar eens JavaScript te leren? We zetten hieronder de belangrijkste informatie op een rijtje.

Javascript - De scriptingtaal die je moet kennen

De geschiedenis van JavaScript (in een notendop)

JavaScript maakte haar intrede in 1995 als scripttaal in de browser. Websites waren toen statisch en eenvoudig, geschreven met HTML en CSS.

Dankzij JavaScript konden developers animaties aan een pagina toevoegen. Vanaf dat moment begon de taal te boomen.

Er ontsprongen een hoop libraries met animaties die alsmaar toegankelijker werden in de browser. Al snel begonnen ontwikkelaars meer en meer JavaScript aan hun websites en webapps toe te voegen.

Niet veel later verschenen de eerste frameworks, zoals React (2011), dat door Facebook ontwikkeld werd en nu ook door o.a. Uber wordt gebruikt.

Een knappe kop wist ook het stukje code dat JavaScript uitvoert in de browser, uit die browser te halen en bouwde er zelf iets rond zodat je het ook op een desktop of server kon gebruiken. En zo was Node.js geboren.

JavaScript blijft evolueren; de volgende grote update staat gepland voor juli 2022. Wij kijken er alvast naar uit!

Javascript is flexibel en veelzijdig

JavaScript developers zijn de meest flexibele developers op het web.

Waarom? Laat het ons zo zeggen: 99% van wat je als gebruiker te zien krijgt (en zelfs een groot deel van wat je niet ziet in de backend) is vandaag in JavaScript geschreven en gebouwd in een van de drie grootste frameworks op dit moment: Vue, React of Angular.

Of het nu gaat over de front- of backend van een website of het ontwikkelen van een mobiele app: een JavaScript developer kan het allemaal. We don’t mean to brag, but that’s kinda awesome.

Javascript - de scripttaal voor elk project


Is Javascript altijd 'the right tool for the right job'?

De scripttaal is dankzij haar veelzijdigheid een favoriet bij de developers. Toch is het niet voor elk project de ideale keuze. Of, is het dat eigenlijk wel?

Om eerlijk te zijn: het is best ingewikkeld. Dat komt omdat AI, AR, mobile, VR en webdevelopment de laatste jaren alsmaar meer door elkaar lopen.

JavaScript wordt vaak gebruikt, al is het in kleine hoeveelheden, dus het is ondenkbaar dat het in de toekomst niet overal gebruikt zal worden.

Toch vraagt elke taak nog steeds een zorgvuldige analyse. Er is altijd een right tool for the job. Zo vraagt VR typisch om programmeertalen zoals C++ of Java en is Python een goede keuze voor projecten in AI.

Scripttaal vs Programmeertaal

In principe zijn alle scripttalen programmeertalen. Er is echter een theoretisch verschil: een scripttaal zoals JavaScript of PHP vereist geen compilatie en is dus sneller geïnterpreteerd.

Dit is belangrijk omdat we een interpreter voor de taal C kunnen ontwerpen en die als scripttaal kunnen gebruiken. Tegelijkertijd kunnen we een compiler voor JavaScript ontwerpen en die als niet-scripttaal gebruiken.

Een levend voorbeeld hiervan is de JavaScript-engine van Google Chrome: V8, die de JavaScript-code compileert tot machinecode, in plaats van ze te interpreteren.

Scripttaal - Javascript

JavaScript: alles op een rijtje

Overtuigd om ook met deze veelzijdige scripttaal te leren werken? Of toch niet helemaal? Dan kunnen onze 4 redenen om JavaScript te leren je vast overtuigen. Deze blog komt weldra online - dus stay tuned!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief & ontvang alle nieuwste updates.

E-mailadres