Responsive design: hoe je jouw website mobile friendly maakt.

Sinds 2017 zijn er meer internetgebruikers op mobiele apparaten dan er gebruikers van computers zijn. Een mobile friendly website is dus een must om bezoekers aan te trekken.

“Het is niet de sterkste van de soort die overleeft, noch de meest intelligente; het is degene die zich het best aanpast aan verandering” – Charles Darwin

Wat is Responsive Design?

Een responsive website past zich aan het scherm aan waarmee een bezoeker je website bekijkt. Dit kan een computer, smartphone of tablet zijn. Tegenwoordig zijn er heel wat verschillende soorten en groottes. Daarom mag je dit niet uit het oog verliezen.

Waarom is een responsive website belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom je website geschikt moet zijn voor mobiele weergaven:

België Telt 8,81 Miljoen Mobiele Gebruikers

Om die cijfers even in perspectief te plaatsen: 76,87% van de inwoners van ons land heeft een mobiele telefoon. 6,30 miljoen van hen (54,97% van alle Belgen) gebruikt dagelijks sociale media via hun telefoon. En dat brengt ons meteen bij het volgende punt:

Het Aantal Bezoeken Via Sociale Media Neemt Toe

Ons land telt 7,5 miljoen actieve social media gebruikers. 84% daarvan gebruikt social media op hun telefoon. Vind je dat het tijd is om je website, blog of webwinkel nog eens te promoten op sociale media? Dan kan je deze best mobile friendly maken. Een groot aantal van je volgers zal terecht komen op je mobiele site.

Mobiel Internetgebruik Neemt Toe, Terwijl Laptops En Desktops Verminderen

In 2018 vond 64% van het internetverkeer plaats op een computer. Een daling van 9% ten opzichte van 2017. Ondertussen steeg het verkeer via mobiele telefoon van 11% in 2017 naar 28% in 2018. Een stijging van 17% op een jaar tijd.

Opmerking: deze cijfers gaan uitsluitend over internetverkeer. Mobiele apps worden hier niet in verrekend. De gemiddelde gebruiker spendeert 7 keer meer tijd op mobiele apps dan op internetbrowsers.

Hoe je website aanpassen aan mobiel

Is jouw website al mobile friendly? Met deze stappen zorg jij voor een website die geschikt is voor mobiele gebruikers:

Let op je lettergrootte

Een tekst waar je voortdurend op moet inzoomen, leest niet gemakkelijk (om nog maar te zwijgen van de “word je al zo oud dat je al niet meer kan lezen”-opmerkingen die vanuit de andere hoek van de kamer naar je hoofd worden geslingerd).

Het scherm van een smartphone of tablet is kleiner dan dat van een computer. Zorg er dus voor dat je lettergrootte is aangepast aan deze schermen. Algemeen gezien is alles boven 16px leesbaar op mobiel, maar dit kan verschillen afhankelijk van welk lettertype je gebruikt.

Zorg voor een eenvoudige bediening

Op je computer gebruik je een muis om dingen aan te klikken. Op de smartphone en tablet gebruik je de vingers (of heb je misschien zo’n fancy touch pencil?).

Dit wil zeggen dat klikbare elementen van je website, zoals buttons of items uit je webshop, moeten worden aangepast zodat mobiele bezoekers er ook met hun vinger eenvoudig op kunnen drukken.

Een responsive website houdt rekening met vingers die een stuk dikker zijn dan een muis op de computer. Maak je klikbare elementen dus groot genoeg en voorzie voldoende ruimte om ze gemakkelijk aan te klikken. Zorg er ook hier voor dat mobiele bezoekers niet hoeven in te zoomen.

Maak het snel, maak het duidelijk

Als mobiele internetgebruikers zijn we de laatste jaren enorm verwend: we krijgen alles wat we willen in slechts enkele fracties van seconden. We hoeven nooit lang te zoeken en moeten nooit te lang wachten.

Zorg er dus voor dat de belangrijke elementen op je website meteen opvallen. Bij responsive webdesign zorg je ervoor dat deze elementen, zoals een Call To Action button, in een opvallende kleur staan en liefst zo hoog mogelijk op je website.

Met een aandachtsspanne die lager ligt dan die van de gemiddelde goudvis, deinzen mobiele internetters er niet voor terug om je website al na enkele seconden te verlaten als het niet duidelijk is waar ze terecht moeten om een antwoord te vinden op hun vraag. Wil je bezoekers op je website houden? Zorg er dan voor dat je website snel en duidelijk is.

Waarom is Responsive Design belangrijk?

Een mobile friendly website is een must voor 2020 (en dat was het jaren geleden eigenlijk ook al).

Is je website niet geschikt voor mobiel? Dan verlies je een hoop potentiële klanten die je website al na enkele seconden verlaten. En jij bent niet de enige die dat ziet: als Google merkt dat je website niet mobile friendly is en bezoekers hem snel verlaten, zal de almachtige zoekmachine je website minder vlug tonen in de zoekresultaten.

Een website die aangepast is aan mobiel helpt je ranking in Google en wanneer je het goed aanpakt leidt dit ook tot meer conversies en uiteindelijk een hogere verkoop. Een responsive website is aangenaam om te gebruiken en dat heeft een positief effect op het aantal conversies dat je dagelijks maakt.

80,14% van de Belgische consumenten winkelt regelmatig online met de smartphone. Je laat dus een grote som geld op tafel liggen wanneer ze jouw webwinkel te ingewikkeld vinden om te gebruiken.

Is jouw website al mobile friendly?

Er bestaat een manier om te kijken of je website mobielvriendelijk is of niet. Dat kan je doen via deze gratis tool.

Ik duim alvast dat je website een mooie score haalt. Krijg je toch een lage score? Gebruik dan onze tips om daar verandering in te brengen. Of neem contact op met ons team en wij kijken hoe we je website mobile friendly kunnen maken.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief & ontvang alle nieuwste updates.

E-mailadres