Wat kan video voor je doen?

We leven in een digitaal tijdperk. Als bedrijf kan je er niet meer onderuit. Consumenten bekijken je website en sociale media en maken op basis hiervan hun beslissingen. Hoe kan je potentiële klanten helpen met hun zoektocht naar informatie? Of beter nog, hoe kan je ze overhalen om voor jou te kiezen? Dat doe je door sterk in te zetten op video.Video rules the world

Video is het meest invloedrijke communicatiemiddel dat vandaag bestaat. Nog nooit was iets zo toonaangevend voor de aankoopbeslissing van consumenten.

Wist je dat maar liefst 90% van de consumenten zich laat beïnvloeden door productvideo’s? Bedenk je eens wat je daarmee allemaal zou kunnen doen. Met video heb je een tool in je handen die net zo krachtig is als de propagandamachine uit de tweede wereldoorlog. Maar, with great power comes great responsibility. Dus hoe ga je ermee om?

De power ligt niet enkel in jouw handen. Maar liefst 86% van de bedrijven in België gebruikt vandaag video’s in hun communicatie. Van de lokale slager tot de multinational, je vindt bijna geen uitzonderingen meer.

Dus, wat je nu wil weten (en waarom je ook écht hier bent): hoe kan jij jezelf onderscheiden van de duizenden online video’s van andere bedrijven?

 1. Ken je doelstelling.
 2. Focus op informeren en inspireren.
 3. Kies voor kwaliteit.
 4. Denk aan al je klanten.
 5. Maak het mobile-friendly.

Ken je doelstelling

Je doelstelling bepaalt de inhoud van je video. Een video die je naamsbekendheid moet vergroten ziet er anders uit dan een productdemonstratie.

Let op dat je niet meerdere boodschappen in één video steekt. Een video die potentiële klanten informeert over de features van een product kan niet opeens gaan over de opening van een nieuwe winkel.

Breng je (potentiële) klant niet in de war en houd je aan één doelstelling en één boodschap per video.

Focus op informeren en inspireren

Wanneer een (potentiële) klant geëntertaind is door je video, stijgt de intentie tot aankopen met 97%.

Dit wil dus zeggen: vermaak je potentiële klanten met je video? Dan stijgt de aankoopintentie met bijna 100%. Waanzinnig.

Wat je ook doet, maak geen sales pitch van je video. Zo verlies je alle interesse en vertrouwen bij de consument en gaan ze ergens anders kijken.

Wil je net vertrouwen winnen en de consument bij je houden? Zorg dan dat je video één van onderstaande elementen bevat:

 • Je video vermaakt de consument.
 • De inhoud van je video biedt een oplossing voor een veel voorkomend probleem.
 • Je video doet een populair onderwerp opwaaien.

Kies voor kwaliteit

Het klopt dat 86% van de bedrijven in België vandaag ook video’s produceert. Maar hoeveel van die video’s zijn ook echt kwalitatief?

Met een kwalitatief sterke video onderscheid je jezelf onmiddellijk van alle andere spelers op de markt. Moet je daarom meteen online videorecensies van 4K camera’s bekijken? Natuurlijk niet. Met enkele eenvoudige stappen zorg jij voor een kwalitatieve video:

 • Zorg ervoor dat je camera niet beweegt. Gebruik een statief of stabilisator.
 • Ondertitel je video! Zo’n 80% van alle video’s wordt gekeken zonder geluid.
 • Zorg voor de juiste belichting tijdens het filmen van je video.
 • Gebruik een montageprogramma om onnodige scènes uit je film te knippen. Er zijn verschillende gratis tools hiervoor beschikbaar.

Natuurlijk weegt niets op tegen een video die je laat produceren door een professioneel bedrijf, maar met bovenstaande guidelines kan je al aan de slag voor je eerste paar kwalitatieve video’s!

Denk aan al je klanten

Video’s zijn alleen voor jongere mensen? Think again! Consumenten uit alle leeftijdsgroepen laten zich beïnvloeden door online video’s. Baby’s groeien op met een tablet in hun handen, maar ook de grootmoeder kijkt regelmatig op Facebook tegenwoordig (en ze liket natuurlijk ook al je foto’s, geweldig!).

Je (potentiële) klanten bevinden zich ook in verschillende fasen:

 • Ze zijn pas net een zoektocht gestart naar jouw sector (Awareness)
 • Ze hebben enkele potentiële partners gevonden, maar zoeken meer informatie (Consideration)
 • Ze willen overgaan tot aankopen, maar twijfelen nog uit een handvol aanbieders (Decision)

De consumenten uit de eerste groep zijn niet op zoek naar dezelfde informatie als die uit de laatste groep. Zorg ervoor dat je voor elke groep een video met passende boodschap hebt.

Maak het mobile friendly

Je video ziet er misschien geweldig uit op je computerscherm, maar is hij ook nog even aantrekkelijk op een smartphone? Je weet wel, dat toestel waar we als Belg gemiddeld vier uur per dag naar staren.

Niet alle video’s vandaag zijn mobile-friendly. Dat is een groot probleem, want daardoor verlies je meer dan de helft van je kijkers.

Voordat je video online gaat, kijk je best even na of hij er op je smartphone goed uit ziet.

En... Actie!

Video is het communicatiemiddel van vandaag. En zolang er geen drastische technologische ontwikkelingen zijn, zal dit in de toekomst nog lang het geval blijven.

Met een video trek je meteen de aandacht. Geen enkel ander medium staat toe om zoveel informatie op een korte tijd aan de klant te demonstreren.

Video’s domineren het internet. De schattingen voor het aantal video’s op het internet liggen ruim over de biljoenen. Daarom kies je best voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Maar dankzij deze handige tips gaat het je vast en zeker lukken.

Nog een laatste tip: wanneer je video klaar is, zet hem dan niet alleen op je website. Deel hem ook op je sociale media en vergroot je bereik nog meer!


Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief & ontvang alle nieuwste updates.

E-mailadres