Wordpress vs Craft CMS: wat moet je nu gebruiken?

WordPress is een uitstekend CMS dat al bijna twee decennia het stokpaardje is van elke (professionele) webdesigner- en ontwikkelaar. De mogelijkheid om je website te personaliseren met plug-ins en de eenvoudige interface maken het één van de beste producten op de markt.

Dat gezegd zijnde: wij geloven dat Craft CMS een betere tool is en we leggen je graag uit waarom.

Eerst en vooral: wat is Craft CMS?

Het motto van Craft luidt: “Craft empowers the entire creative process”. En dat is meer dan enkel een slogan die je tegenkomt op hun website. Het is de rode draad doorheen het gebruik van hun systeem.

Craft is geen ‘traditionele site builder’ zoals velen die vandaag kennen; je moet je HTML, CSS en JavaScript zelf opbouwen. Dat geeft je als ontwikkelaar een zee van creativiteit en flexibiliteit.


Wordpress vs Craft: de voordelen op een rijtje

Twee jaar geleden maakten we zelf de overstap van WordPres naar Craft CMS. Daardoor kunnen we een objectieve vergelijking maken tussen beide systemen en je een onderbouwd advies geven.

 1. Flexibiliteit
  Winnaar: Craft CMS

  Toen we nog met WordPress werkten, begonnen we ook van scratch en schreven we zelf onze code. Maar na beide systemen te hebben gebruikt, vinden we het intuïtieve Craft de beste van de twee. De unieke Live Preview feature toont je tijdens het bewerken ook exact hoe je wijzigingen eruit zien op je website. Hierdoor wordt pagina's maken en bewerken nog makkelijker.

 2. Beveiliging
  Winnaar: Craft CMS

  WordPress is het grootste open source CMS van de wereld. En dat is zowel het grootste pluspunt als het grootste nadeel: je vindt online veel informatie, maar hackers en spammers geraken makkelijker binnen op je website.

  Veel WordPress websites worden op dezelfde manier gebouwd. Daardoor kan je als hacker vaak verschillende websites tegelijk betreden; hack je er 1, dan heb je wellicht toegang tot nog 10 andere.

  De standaardbeveiliging van Craft is al een stuk beter dan die van WordPress. En omdat je het systeem ook helemaal zelf opbouwt, maak je het hackers en spammers een pak lastiger.

 3. Community
  Winnaar: WordPress

  We hadden het er net over, maar dan andersom: het grootste nadeel van WordPress is ook meteen het grootste pluspunt. Doordat er zoveel WordPress gebruikers zijn, vind je vaak online een oplossing voor elk probleem.

  Er zijn ook tal van creatievelingen die plug-ins ontwerpen die je website mooier, sneller en beter kunnen maken.

  De community van Craft is op dit moment veel kleiner dan die van WordPress.

 4. Gebruiksgemak
  Winnaar: gelijkspel

  Zowel Craft als WordPress zijn gemakkelijk in gebruik – afhankelijk van wat je nodig hebt. Als je zelf geen ervaring hebt met programmeren, zal het opstarten van een website in Craft een pain in the ass zijn.

  Maar als je dit laat doen door iemand die wel kennis van programmeren heeft, zal je nadien toegang krijgen tot een overzichtelijke back-end die zeer eenvoudig is in gebruik.

  Je ziet ook enkel de functies die je nodig hebt, in tegenstelling tot WordPress waarbij je wel een hoop clutter in de back-end te zien krijgt.

  Maar als je langs deze clutter heen kunt kijken, is WordPress al vanaf de eerste stap een eenvoudig programma waar je zonder kennis van programmeren je website mee kunt bouwen.

 5. Prijs
  Winnaar: gelijkspel

  Natuurlijk zijn er vaak kosten verbonden aan het maken van een website.
  Zelfs bij WordPress waar je gratis kunt starten, zal je uiteindelijk toch moeten betalen voor enkele basis plug-ins en natuurlijk ook je hosting en domein. Verder hoef je geen kosten te maken.

  Er bestaat ook een gratis versie van Craft die je kunt gebruiken voor de simpelere websites. Ben je serieus over het bouwen van een professionele website? Dan lopen de kosten voor WordPress en Craft gelijk op.

 6. Snelheid
  Winnaar: Craft

  Het is niet eenvoudig om een WordPress website op maximale snelheid te laten lopen. Je bent vast al eens een trage website tegengekomen of sukkelt misschien zelf met het optimaliseren van je pagespeed.

  Doordat je alles in Craft zelf opbouwt, is het programma veel lichter: geen voorgeladen thema’s of plug-ins en een razendsnelle performance maken het de onbetwiste winnaar in deze categorie.


WordPress vs Craft: samengevat

Wordpress:

 • Open Source; grote community maar toegankelijk voor hackers en spammers
 • Lage prijs
 • Eenvoudig in gebruik (al vanaf de eerste stap)

Craft:

 • (Creatieve) flexibiliteit
 • Uitstekende beveiliging
 • Overzichtelijk en eenvoudig te gebruiken (als je zelf kunt programmeren of iemand de opstart voor jou doet)
 • Snelle performance

Ons advies

Craft CMS is de beste tool
Toen we twee jaar geleden de overstap maakten van WordPres naar Craft, stootten we op wat discussie: zou dit echt de juiste keuze zijn? En wat als we niet tevreden zijn, hoe snel kunnen we dan terug naar WordPress?

Maar net zoals altijd kom je met piekeren en twijfelen nergens: we hakten de knoop door en bouwden onze website in Craft. We zijn nu twee jaar later en we hebben nog geen moment spijt gehad van onze beslissing.

De creatieve vrijheid en flexibiliteit waren voor ons de grootste overtuiging om de switch te maken. Nadien merkten we ook echt dat onze website sneller werkte en de uitstekende beveiliging is mooi meegenomen. Daarom werken wij enkel nog met Craft en raden we dit ook aan al onze klanten en partners aan.

En als je het onze developers vraagt...

Craft CMS: een duidelijke winnaar bij PandaPanda!

Heb je nog vragen over webdesign of één van je projecten? Neem dan contact op via sebastiaan@pandapanda.be. Ik help je graag verder!

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief & ontvang alle nieuwste updates.

E-mailadres